Brood, hoe moeilijk kan het zijn?

13 Sep

Ik heb een voedselallergie. Ben allergisch voor praktische dingen als melk en tarwe. Verder nog pinda’s, garnalen en kabeljauw. Sinds mijn 25e. Opeens vanuit het niets. Het bouwde zich langzaam op, maar tegenwoordig draag ik altijd een prikpen bij me met daarin adrenaline. Dat geeft me extra tijd om naar het ziekenhuis te gaan. Als ik daar niet op tijd ben, ga ik de pijp uit. De laatste keer dat dit me overkomen is, is alweer 2,5 jaar geleden.

Niet zo praktisch, maar voor alles is een oplossing. Zo heb ik tarwevrij brood, pizzabodems, pasta, soyamelk en yoghurt. Het enige dat ik echt mis is kaas! Eén keer per week ga ik naar de natuurwinkel en haal ik daar mijn kamutbrood. Dat wordt alleen op dinsdag bezorgd, dat gooien ze voor mij in de vriezer en ik haal het in het weekend op. Zondag stond ik daar weer, maar er was iets misgegaan. Ze zijn overgestapt op een andere bakker en die doet niet aan kamutbrood, maar geen nood ze hebben boekweitbrood voor me. Ha mooi, geef die dan maar. Tja, niet nu natuurlijk, dat kan ik bestellen en dan komt het donderdag. Pardon? Wat eet ik dan tot en met donderdag ipv mijn brood? Tja… ze hadden het best wel kunnen aankondigen, maar ja, gewoon niet aan gedacht. Daar stond ik dan. Ik kon wel janken. Ik kan echt niet leven op een maaltijdsalade, is bovendien ook reteduur. Ik wil gewoon mijn brood! Ik kom nu al ruim twee jaar elke week bij deze mensen. Ze (her)kennen mij, mijn kind maken een praatje met me, rennen al naar de vriezer om mijn brood te halen als ik binnenkom en dan neem je me hier niet in mee?

Ik uit mijn woede op facebook en wordt meteen gebeld door mijn zus, mijn moeder en een vriendin van me. Allemaal met tips over hoe ik ook aan m’n brood kan komen. De simpelste is gewoon bij de Albert Heijn, maar daar schijn je weer een hele speciale Albert Heijn voor nodig te hebben. Aan de andere kant van de stad zit nog een avondwinkel die het verkoopt. Elke dag, niet alleen op dinsdag… Ik geloof dat ik mijn natuurwinkel maar gedag ga zeggen. Maar eerst… maar eens die broodbakmachine van zolder halen. Allang alweer vergeten dat ik ‘m had, anders had ik ‘m wel op Marktplaats gezet. Heb dat ding al 100 jaar, maar zit nog keurig in het folie en piepschuim ingepakt in de doos. Ik maak de onderdelen schoon, laat de ingrediënten op kamertemperatuur komen, gooi alles in de goede volgorde (schijnt essentieel te zijn) in de kom en kies het programma dat erbij hoort. Het apparaat kan een beetje tot erg gaan roken, maakt u zich geen zorgen, dat hoort erbij staat er in mijn aanwijzingenboekje. Angstvallig hou ik het apparaat in de gaten, maar er gaat niks roken. Het begint wel lekker te ruiken in mijn huis. Whoehoe, goed idee dat brood bakken. Na 2 uurtjes is mijn broodje klaar. Ik open de machine en zie dat mijn gist nog keurig in een kuiltje in mijn bloem zit. Huh? Hoe kan dat nou weer. Te kort programma? Ik check het boekje dat bij de machine hoort. Dat had ik al gezien, daar staat in wat er waarschijnlijk aan de hand is als je brood mislukt is. Maar niet gebakken staat er niet bij… Nou ja, niet gebakken, de onderkant is wel gebakken, maar de rest slaat gewoon nergens op. Het lijkt wel of dat deeg helemaal niet gelukt is. Eens kijken wat hij zegt over deeg kneden. Iets met een deeghaak… Deeghaak? Oh, had ik die er nog op moeten zetten? Nice!!! Keihard uitgelachen door mijn vrienden op facebook. Ik blijk de enige die de broodbakskill niet in bezit schijnt te hebben.

Dus: broodbakavontuur mislukt. AH avontuur mislukt. Morgen weer een nieuwe dag met nieuwe kansen. En misschien een nieuw brood?

Advertenties

4 Reacties to “Brood, hoe moeilijk kan het zijn?”

 1. Man Teng 13 september 2011 bij 11:20 #

  Hihi, ik hoop dat je morgen wel brood hebt. Lijkt me erg vervelend om geen tarwe of melk te kunnen eten!

  • meerdanooit 13 september 2011 bij 20:53 #

   Het was heel erg wennen, maar je hebt voor bijna alles een vervangend product… gelukkig. Maar ga niet graag bij een Italiaan uit eten.
   Brood nog niet gevonden, maar ik werk tegenover de Febo en die deelde vandaag tussen 12.00 en 14.00 uur gratis patat uit 🙂

 2. Sandrikus 13 september 2011 bij 19:43 #

  Oh wat ben ik blij dat dit soort dingen blijkbaar niet alleen mij overkomen!

  • meerdanooit 13 september 2011 bij 20:56 #

   Suf hè?! Ik ga het komend weekend weer proberen! MET deeghaak, dit keer 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: