Oma is terug

29 Jan

Ze was in het wit gekleed, vanwege de rouw. Haar witte djellaba was nogal zomers van stof, dus droeg ze er een dikke witte badjas overheen. Het huis zat vol met vrouwen. Steeds weer ging de bel, dan kwam er weer een nieuwe groep vrouwen binnen. Het is al zo druk bij haar sinds ze donderdag thuis kwam, ze is doodmoe, maar het hoort nou eenmaal zo. De tafel stond vol met koekjes en gebak, dadels en vijgen en natuurlijk heerlijke Marokkaanse thee.

Mijn zoontje heeft altijd een dubbel gevoel met naar oma gaan. Oma is lief, maar oma is ook een beetje eng. Ze heeft een harde schelle stem (‘een beetje als een heks’, zegt mijn zoon) en ze spreekt niet goed Nederlands, waardoor de dingen die ze vraagt eerder als een bevel klinken. Maar al het lekkers maakte vandaag een hoop goed.
Gewapend met wel 20 tekeningen en een buideltje edelsteentjes die een troostende werking hebben, gingen we naar oma’s huis. Pas na twee uur eindeloos Marokkaans gekakel was zoonlief over zijn  verlegenheid heen en begon het grote knuffeloffensief, waar eigenlijk nauwelijks ruimte voor was, omdat er steeds weer nieuwe mensen op bezoek kwamen om oma te condoleren.

‘Is oma nu voor altijd alleen?’, vraagt mijn zoon. En midden in die groep vrouwen begint oma te huilen. We troosten en knuffelen haar en dan vraagt ze ons te gaan. Ze kan dit soort vragen nu nog even niet aan. We beloven haar snel terug te komen als de rust weergekeerd is.

Om deze bijzondere dag een beetje te vieren, gaan we met z’n tweeën uit eten. Oma is weer terug uit Marokko en tot ieders grote verdriet komt opa nooit meer mee… we zullen goed voor haar zorgen!

Advertenties

2 Reacties to “Oma is terug”

  1. assyke 30 januari 2012 bij 14:01 #

    Gecondoleerd met je schoonmoeder
    mooi gebaar van dat zakje troost!

  2. meerdanooit 1 februari 2012 bij 21:15 #

    Dank je wel! Ik breng haar morgen wat chocolade troost. Hoop ook dat het dan wat rustiger voor haar wordt, want in de week die ze nu weer in Nederland is, heeft ze nog geen moment voor haarzelf gehad en dat valt haar heel zwaar!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: